Podstawą leczenia celiakii (czyli de facto alergii na gluten) jest dieta pozbawiona glutenu. Musi być ściśle przestrzegana i trwać całe życie. Jak piszą naukowcy ze Szkoły Medycznej oraz Szpitala Pediatrycznego w Nowej Południowej Walii (Australia), taka dieta eliminacyjna grozi niedoborami żywieniowymi, co jest szczególnie istotne u dzieci w okresie wzrostu.
Autorzy zaznaczają, że nawet dzieci eliminujące gluten mają tendencję do spożywania nadmiaru tłuszczu i niedoboru takich ważnych składników, jak:
- błonnik;
- żelazo;
- witamina D;
- wapń.
Natomiast sama dieta bezglutenowa wiąże się z ryzykiem niedostarczania wystarczającej ilości:
- kwasu foliowego;
- magnezu;
- cynku;
- selenu.
Niedostateczne żywienie może przekładać się na późniejsze zdrowie, zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej. Konieczne są dalsze badania dla oceny skutków tych niedoskonałości diety bezglutenowej.
Źródło
Curr Gastroenterol Rep. 2018 Jan 22;20(1):2. Paediatric Patients with Coeliac Disease on a Gluten-Free Diet: Nutritional Adequacy and Macro- and Micronutrient Imbalances. Sue A, Dehlsen K, Ooi CY.