Niedobory żywieniowe u dzieci na diecie bezglutenowej

Podstawą leczenia celiakii (czyli de facto alergii na gluten) jest dieta pozbawiona glutenu. Musi być ściśle przestrzegana i trwać całe życie. Jak piszą naukowcy ze Szkoły Medycznej oraz Szpitala Pediatrycznego w Nowej Południowej Walii (Australia), taka dieta eliminacyjna grozi niedoborami żywieniowymi, co jest szczególnie istotne u dzieci w okresie wzrostu. 

Autorzy zaznaczają, że nawet dzieci eliminujące gluten mają tendencję do spożywania nadmiaru tłuszczu i niedoboru takich ważnych składników, jak:

  • błonnik;
  • żelazo;
  • witamina D;
  • wapń.

Natomiast sama dieta bezglutenowa wiąże się z ryzykiem niedostarczania wystarczającej ilości:

  • kwasu foliowego;
  • magnezu;
  • cynku;
  • selenu.

Niedostateczne żywienie może przekładać się na późniejsze zdrowie, zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej. Konieczne są dalsze badania dla oceny skutków tych niedoskonałości diety bezglutenowej.

Źródło

Curr Gastroenterol Rep. 2018 Jan 22;20(1):2. Paediatric Patients with Coeliac Disease on a Gluten-Free Diet: Nutritional Adequacy and Macro- and Micronutrient Imbalances. Sue A, Dehlsen K, Ooi CY.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s