Czerwone winogrona poprawiają sprawność umysłową starszych osób

Suplementacja wyciągu z czerwonych winogron przez 12 tygodni znacznie poprawia sprawność umysłową ogólnie zdrowych, starszych osób i może łagodzić ich problemy neuropsychologiczne.

Włoscy naukowcy zbadali 111 starszych osób, którym podawano losowo suplement diety zawierający wyciąg z czerwonych winogron (250 mg raz dziennie) lub placebo. Przed i po upływie 12 tygodni wykonywano ocenę neuropsychologiczną za pomocą różnych narzędzi:

  • Mini-Mental State Examination (MMSE) – podstawowe badanie oceniające funkcje poznawcze i umożliwiające rozpoznanie ich deficytu, charakterystycznego dla demencji;
  • Beck Depression Inventory (BDI) – skala oceniająca nasilenie depresji;
  • Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS) – skala służąca do oceny nasilenia lęku;
  • Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status (RBANS) – złożone narzędzie oceniające pamięć, umiejętności kojarzenia przestrzennego, zdolności porozumiewania się i uwagę.

Suplementacja znacznie poprawiła sprawność umysłową w aspekcie funkcji poznawczych (wyniki w skalach MMSE i RBANS poprawiły się o ok. połowę w porównaniu z wartościami wyjściowymi i z placebo), o ok. 15% zredukowałą nasilenie depresji i o ok. 25% nasilenie lęku. Wykazano, że wyciąg z czerwonych winogron poprawiał uwagę, zdolności językowe, pamięć krótkotrwałą oraz długotrwałą. Nie obserwowano przy tym skutków ubocznych.

Komentarz

Wraz ze starzeniem się społeczeństw zachodnich, do których już należy i Polska, coraz większym problemem staje się utrzymanie dobrego zdrowia – także umysłowego – naszych rodziców, dziadków i babć. Wiele badań naukowych poświęcono możliwemu wykorzystaniu wyciągów z czerwonych winogron w zapobieganiu chorobie Alzheimera i poprawie pamięci z uwagi na dużą zawartość w nich polifenoli i resweratrolu, związków chroniących mózg przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ta praca unaocznia, jak wiele dobrego może zdziałać odpowiednio dobrana suplementacja.

Źródło:

Front Pharmacol. 2017 Oct 31;8:776. A Randomized, Double-Blinded, Clinical Trial on Effects of a Vitis vinifera Extract on Cognitive Function in Healthy Older Adults. Calapai G, Bonina F, Bonina A, Rizza L, Mannucci C, Arcoraci V, Laganà G, Alibrandi A, Pollicino C, Inferrera S, Alecci U.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s