Aby zapobiec demencji, czyli otępieniu starczemu (do grupy tych chorób należy m.in. alzheimer) warto przejść na dietę śródziemnomorską – bogatą w warzywa, zwłaszcza strączkowe, owoce, oliwę i ryby, a ubogą w nabiał i mięso, oraz zadbać o konkretne suplementy – piszą lekarze psychiatrzy z Uniwersytetu w Saragossie (Hiszpania).
Co do suplementów, uwagę zwracają na witaminy, zwłaszcza E i B, które mają działanie antyoksydacyjne i w ten sposób mogą chronić przed rozwojem zaburzeń poznawczych. Miłorząb japoński potencjalnie poszerza naczynia mózgowe i umożliwia lepsze ukrwienie komórek nerwowych. Z kolei zielona herbata zawiera polifenole, które działają korzystnie w różnych chorobach, w tym w zaburzeniach poznawczych. Ponieważ w procesie starzenia dochodzi do zmian w błonie komórkowej neuronów, sugeruje się też, że korzystne może być uzupełnienie diety o fosfolipidy (bogatym ich źródłem jest m.in. lecytyna). Pozytywnie w aspekcie funkcji mózgu działają też suplementy zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA), które wpływają na przepuszczalność błony neuronalnej i dzięki temu poprawiają działanie komórek nerwowych.
Źródło
Actas Esp Psiquiatr. 2017 Sep;45(Supplement):37-47. Epub 2017 Sep 1. Dietary supplements for cognitive impairment. Olivera-Pueyo J, Pelegrín-Valero C.