Błonnik i inne związki roślinne wydłużają życie chorych na raka prostaty

Duże spożycie warzyw i owoców bezpośrednio zwiększa przeżycie w raku prostaty – konstatują włoscy naukowcy.

W ramach retrospektywnego badania badacze analizowali dietę 777 mężczyzn z rakiem prostaty rozpoznanym między 1995 a 2002 r. Chorych obserwowano a do 2013 r. i oceniano szczegółowo spożycie warzyw i owoców.

Chorzy, którzy spożywali warzywa i owoce w ilości przekraczającej średnią, żyli dłużej niż osoby nieprzykładające wagi do ich zawartości w diecie: 15 lat przeżyło 71% pierwszych  i 58% drugich. Spożycie produktów bogatych w błonnik zmniejszało w tym okresie ryzyko zgonu o przeszło 40 proc., a produktów roślinnych bogatych w proantocyjanidyny – o 42 proc. Flawonole, kolejna grupa związków pochodzenia roślinnego, zmniejszała ryzyko zgonu z powodu raka prostaty o 60 proc.!

Źródło

Mol Nutr Food Res. 2017 Apr;61(4). Fruit and vegetables consumption is directly associated to survival after prostate cancer. Taborelli M, Polesel J, Parpinel M, Stocco C, Birri S, Serraino D, Zucchetto A.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s