Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka

Nowa metaanaliza wskazuje, że duże spożycie kwasu foliowego silnie redukuje ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego w obrębie głowy i szyi.

Autorzy włączyli do metaanalizy 9 badań naukowych i obliczyli, jakie jest ryzyko tego nowotworu złośliwego u osób spożywających największe i minimalne ilości kwasu foliowego. Stosunek wyniósł praktycznie 2:1, co oznacza, że duże spożycie tej witaminy zmniejsza ryzyko o połowę! Co więcej, zależność między kwasem foliowym a rakiem okazała się liniowa: na każde 100 μg spożywanego kwasu foliowego dziennie przypadała redukcja ryzyka o 4,3%.

Komentarz

Rodzą się tu dwie podstawowe uwagi. Pierwsza, to że kwas foliowy niesłusznie jest kojarzony wyłącznie z ciążą i zapobieganiem wadom układu nerwowego u dziecka. Niesłusznie, bo jak i inne witaminy, przynosi różne korzyści zdrowotne.

Druga, to że odpowiednia dieta chroni przed nowotworami. To niby oczywiste, ale jeśli uświadomić sobie, że tylko JEDEN składnik zmniejsza ryzyko JEDNEGO raka o 50% (a nie badano w tej pracy przecież, jak kwas foliowy działa na inne nowotwory!), to proszę sobie wyobrazić, jak zadziała dieta bogata we wszystkie witaminy i inne dobroczynne składniki odżywcze. I jaka będzie skala ochrony.

Źródło

Medicine (Baltimore). 2017 Oct;96(42):e8182. Association between folate intake and risk of head and neck squamous cell carcinoma: An overall and dose-response PRISMA meta-analysis. Fan C, Yu S, Zhang S, Ding X, Su J, Cheng Z.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s