Ekstrakt z liści oliwki europejskiej jest bogaty w polifenole, a głównym jego aktywnym składnikiem jest oleuropeina. Wywiera ona nie tylko działanie przeciwzapalne, ale działa też przeciwbakteryjnie na bakterie Gram-dodatnie – podsumowuje swoje badanie zespół naukowców z Bliskiego Wschodu oraz USA.
W badaniu wykorzystano komórki jednojądrzaste krwi obwodowej (są to najczęściej makrofagi, druga linia obrony immunologicznej), które stymulowano lipopolisacharydem bakteryjnym (związek ten aktywuje komórki układu odpornościowego, dając im sygnał rozpoznawany jako inwazja bakteryjna). Następnie sprawdzano wydzielanie przez nie czynnika martwicy nowotworów alfa (TNFα), silnej cytokiny o działaniu prozapalnym. Jak się okazało, oleuropeina zmniejszała aktywację makrofagów (czyli zatrzymywała narastanie odpowiedzi zapalnej) już w stężeniu 20 μg/ml.
Z dodatkowych testów wynika, że ekstrakt z liści oliwki hamuje wzrost bakterii, przy czym działanie to zachodzi wobec Gram(+), ale nie Gram(-). W uproszczeniu: te pierwsze znacznie częściej są przyczyną „domowych” zakażeń dróg oddechowych, te drugie występują rzadziej, ale zwykle powodują cięższe zakażenia („szpitalne”).
Źródło
J Med Food. 2017 Nov 3. Oleuropein Is Responsible for the Major Anti-Inflammatory Effects of Olive Leaf Extract. Qabaha K, Al-Rimawi F, Qasem A, Naser SA.