Witamina C zmniejsza ryzyko złamania biodra

Witamina C o ok. 25% zmniejsza ryzyko złamania w obrębie biodra. Co więcej, zwiększenie jej spożycia o każde 50 mg dziennie zmniejsza ryzyko o kolejne 5%. 

Są to wyniki metaanalizy danych uzyskanych z 6 badań naukowych z udziałem w sumie 7908 osób w grupie kontrolnej i 2899 przypadków złamań w obrębie biodra. Autorzy porównali ryzyko takiego złamania w grupie o najwyższym i najniższym spożyciu witaminy C. Wynikiem była liniowa zależność między zawartością witaminy C w diecie a ryzykiem złamania.

Komentarz

Złamania kości biodrowej są poważnym problemem u starszych osób i typowym powikłaniem osteoporozy. Bardzo często są wynikiem upadku we własnym domu. Najtańszym, najprostszym i najmniej kłopotliwym sposobem radzenia sobie z nimi jest zapobieganie – należy usunąć wszystkie przeszkody w ciągach komunikacyjnych, zlikwidować kable biegnące w poprzek pokoju, podwinięte dywany itp. Pomaga też zapewnienie właściwej mocy okularów do korekcji wzroku. Znana jest rola wapnia i witaminy D we wzmacnianiu osłabionych kości, teraz dochodzi do tego zestawu także witamina C, o której od dawna wiadomo, że jest kluczowa w syntezie tkanki łącznej.

Źródło

Osteoporos Int. 2017 Nov 3. Dietary vitamin C intake and the risk of hip fracture: a dose-response meta-analysis. Sun Y, Liu C, Bo Y, You J, Zhu Y, Duan D, Cui H, Lu Q.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s