Cynk zmniejsza ryzyko cukrzycy u osób, które zaraz jej dostaną

Suplementacja cynku zmniejsza stężenie glukozy we krwi i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę oraz usprawnia czynność komórek beta trzustki. Ale nie tylko – zmniejsza też stężenie cholesterolu i jego szkodliwej frakcji zawartej w lipoproteinach o małej gęstości (LDL).

Obserwacje te poczyniono w trwającym rok badaniu 200 osób ze stanem przedcukrzycowym. Było to badanie fazy II, co oznacza, że poprzedza wprowadzenie na rynek leku wykorzystywanego w tym celu. Suplementację cynku porównywano z placebo.

Oceny stanu zdrowia dokonywano na początku badania, a następnie po 1, 3, 6 i 12 miesiącach. Średnie stężenie cynku we krwi w momencie włączenia było poniżej prawidłowego. W ciągu 12 miesięcy cukrzyca rozwinęła się u istotnie większej ilości osób otrzymujących placebo (25%) niż osób otrzymujących suplement cynku (11%). W grupie leczonej cynkiem obserwowano poprawę ważnych parametrów gospodarki węglowodanowej (glikemia na czczo, HOMA-IR, doustny test obciążenia glukozą), a także gospodarki lipidowej.

Komentarz

Stan przedcukrzycowy to zaburzenia metabolizmu cukrów, które nie są jeszcze cukrzycą, ale które silnie zwiększają ryzyko jej rozwoju (a wręcz nawet prowadzą do niej). Można powiedzieć, że jest to ostatni dzwonek do zmiany stylu życia. W przeciwieństwie do cukrzycy t. 2, jest odwracalny. Rozpoznaje się go, gdy glikemia na czczo wynosi 100-125 mg/dl lub gdy poziom hemoglobiny A1c wynosi 5,7-6,4%. Nie jest to bynajmniej informacja do zbagatelizowania, bo wedle szacunków epidemiologicznych stan przedcukrzycowy ma kilka milionów Polaków! Problem jednak w tym, że większość osób ze stanem przedcukrzycowym nie wie, że go ma. I dowie się, gdy już będzie mieć cukrzycę.

Pierwszym krokiem do zdrowia jest w tym przypadku schudnięcie (wg American Diabetes Association utrata masy ciała o 7% zmniejsza ryzyko przejścia stanu przedcukrzycowego w cukrzycę o ponad połowę) i codzienna aktywność fizyczna (wystarczy 30 min spaceru). Jak widać, jako atrakcyjna opcja wyłania się też uzupełnianie niedoborów cynku.

Źródło

J Diabetes. 2017 Oct 26. Zinc supplementation in pre-diabetes: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Ranasinghe P, Wathurapatha WS, Galappatthy P, Katulanda P, Jayawardena R, Constantine GR.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s