Czosnek długotrwale wspiera leczenie cukrzycy typu 2

Dostępne dane z badań klinicznych potwierdzają, że suplementacja czosnku działa korzystnie w cukrzycy typu 2: poprawia parametry gospodarki węglowodanowej i lipidowej.

Jest to wniosek z metaanalizy uwzględniającej 9 badań z udziałem 768 pacjentów, w których stosowano suplementację czosnku (0,05-1,5 g allicyny). W grupach ją otrzymujących stwierdzono istotną redukcję glikemii na czczo po 1-2 tygodniach, 3-4 tygodniach i po 24 tygodniach, przy czym efekt narastał w trakcie obserwacji prawie dziesięciokrotnie. Po 12 i 24 tygodniach stwierdzono też istotnie mniejsze stężenia fruktozaminy i glikowanej hemoglobiny (są to markery wyrównania cukrzycy w perspektywie ostatnich miesięcy – integmed.pl). Dodatkowo obserwowano istotną poprawę w zakresie stężenia cholesterolu, frakcji HDL i LDL.

Nie odnotowano przy tym różnic w zakresie skutków ubocznych między grupami otrzymującymi czosnek a grupą placebo.

Źródło

Food Nutr Res. 2017 Sep 27;61(1):1377571. Effect of garlic supplement in the management of type 2 diabetes mellitus (T2DM): a meta-analysis of randomized controlled trials. Wang J, Zhang X, Lan H, Wang W.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s