Aloes przyspiesza wzrost bifidobakterii

W czasopiśmie wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne pojawiła się właśnie praca naukowa analizująca właściwości prebiotyczne acemannanu i fruktanów, składników aktywnych aloesu.

Badanie przeprowadzono w warunkach in vitro. Okazało się, że oba te wielocukry pobudzają wzrost bakterii probiotycznych, przy czym fruktany okazały pod tym względem najlepsze – przebijały skutecznością nie tylko acemannan, ale też inulinę, czyli typowy komercyjny fruktooligosacharyd. Acemannan z kolei inulinie co najmniej dorównywał.

Fruktany zwiększały populację bakterii z rodzaju Bifidobacterium i powodowały większą produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, choć nie odmian rozgałęzionych (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są uważane za ważny składnik odżywczy nabłonka jelita grubego i postuluje się ich działanie antyrakowe).

Źródło

J Agric Food Chem. 2017 Oct 26. Acemannan and Fructans from Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) plants as novel prebiotics. Quezada MP, Salinas C, Gotteland M, Cardemil L.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s