Witamina C, E i selen chronią przed rakami przewodu pokarmowego

Tytułowe antyoksydanty mają ogromny potencjał w zabezpieczaniu przed nowotworem przewodu pokarmowego – stwierdzają francuscy naukowcy na podstawie dużego prospektywnego badania NutriNet-Santé poświęconego żywieniu i jego skutkom zdrowotnym.

Badanie NutriNet-Santé prowadzono w latach 2009-2016 i objęto nim blisko 40 tys. osób po 45 r.ż. Dietę analizowano CODZIENNIE. Co roku sprawdzano, jakie suplementy diety stosowali uczestnicy. Wśród nich w trakcie trwania badania rozpoznano 167 nowotworów przewodu pokarmowego (120 raków jelita grubego, 26 raków trzustki, 9 raków przełyku, 7 raków żołądka i 5 raków wątroby).

Analiza statystyczna wskazała, że osoby spożywające duże ilości witaminy C mają ryzyko rozwoju któregoś z wymienionych nowotworów mniejsze o praktycznie połowę, przy witaminie E – mniejsze o ok. 40 proc., a jeśli chodzi o selen – ryzyko zmniejszało się o 8 proc. na każde 10 µg selenu dziennie!

Komentarz

Mało jest dużych prospektywnych badań na temat profilaktyki chorób – przynajmniej w porównaniu z ilością dotyczących ich leczenia. To badanie jest godne zapamiętania. Chcesz opóźnić spotkanie z onkologiem? Zadbaj o witaminy i selen. Codziennie. Przez całe życie.

Źródło

Br J Nutr. 2017 Oct;118(7):541-549. Antioxidant intake from diet and supplements and risk of digestive cancers in middle-aged adults: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. Egnell M, Fassier P, Lécuyer L, Gonzalez R, Zelek L, Vasson MP, Hercberg S, Latino-Martel P, Galan P, Druesne-Pecollo N, Deschasaux M, Touvier M.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s