Miedź wzmaga antynowotworowe działanie oleuropeiny z oliwki europejskiej

Oleuropeina niszczy komórki nowotworowe z siłą zależną od ilości miedzi w środowisku komórkowym. 

Włoscy biolodzy z Università degli Studi di Roma „Tor Vergata” badali mechanizm działania antynowotworowego oleuropeiny, polifenolu wyizolowanego z oliwki europejskiej (Olea europea) i stwierdzili, że tworzy ona kompleksy z miedzią; uważa się, że zaburzenia metabolizmu tego pierwiastka mogą uczestniczyć w rozwoju nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. 

W kolejnym eksperymencie badacze oceniali potencjał antynowotworowy oleuropeiny w komórkach ludzkiego glejaka wielopostaciowego. Jak się okazało, jeśli komórki te były pozbawione miedzi, siła działania oleuropeiny się zmniejszała. I odwrotnie – umieszczenie komórek nowotworowych w roztworze bogatym w siarczan miedzi zwiększało potencjał oleuropeiny.

Źródło

J Trace Elem Med Biol. 2017 Dec;44:225-232. Oleuropein shows copper complexing properties and noxious effect on cultured SH-SY5Y neuroblastoma cells depending on cell copper content. Capo CR, Pedersen JZ, Falconi M, Rossi L.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s