Witamina C i A silnie chronią oczy

Dieta bogata w witaminę C i beta-karoten (prekursor witaminy A), silne antyoksydanty, chroni przed rozwojem trzech najczęstszych chorób oczu związanych ze stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników: zaćmy, jaskry i zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem.

Takie wnioski wysnuli naukowcy z Kliniki Optometrii i Nauk o Wzroku Uniwersytetu w Auckland (Nowa Zelandia) z badania, w którym udział wzięło 227 osób (porównywano dietę osób z którąś z wymienionych chorób oczu i dietę osób bez chorób oczu). Analiza statystyczna wskazała, że duże spożycie witaminy C i beta-karotenu o ok. 40% zmniejsza ryzyko zaćmy, jaskry lub zwyrodnienia plamki żółtej.

Wykazano też, że pod tym względem źle na oczy wpływa duże spożycia mięsa, orzechów oraz wysoki cholesterol. O dziwo, dieta bogata w warzywa i owoce miała minimalny wpływ ochronny (rzędu 1 proc.) (co sugeruje większe znaczenie dużych dawek witaminy C i beta-karotenu niż samej diety – przyp. integmed).

Zdaniem autorów efekt ochronny zależy od działania antyoksydacyjnego obu witamin, możliwe więc, że ochronę oczu zapewniają inne związki o podobnym działaniu.

Źródło:

Diseases. 2017 Jan 30;5(1). The Association between Dietary Intake of Antioxidants and Ocular Disease. Braakhuis A, Raman R, Vaghefi E.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s