Rokitnik zwalcza patogeny pokarmowe

Olejki eteryczne rokitnika zwyczajnego działają przeciwbakteryjnie wobec 5 częstych patogenów wywołujących zatrucia pokarmowe. Należą do nich gronkowiec złocisty, pałeczka jelitowa Escherichia coli oraz pałeczki z rodzaju Bacillus

Naukowcy wyizolowali olejki eteryczne z różnych części rokitnika, by potem sprawdzić ich wpływ na rozwój kolonii pięciu różnych bakterii. Siłę ich działania porównywano z antybiotykiem – tetracykliną. Co ciekawe, w zależności od pochodzenia olejki mogły działać z różną siłą. Wszystkie jednakowo hamowały rozwój gronkowca złocistego (ok. 8 razy słabiej niż tetracyklina), ale jeśli chodzi o E. coli, to substancje z nasion były dwukrotnie silniejsze (tylko 4 razy słabsze od tetracykliny); olejek z miąższu rokitnika działał odpowiednio 4-krotnie i 30-krotnie silniej niż tetracyklina wobec bakterii Bacillus subtilis i Bacillus coagulans.

Jak stwierdzają autorzy badania, po raz pierwszy porównano działanie antybakteryjne różnych części rokitnika, dowodząc zasadności szerokiego jego stosowania w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Nawołują do dalszych badań nad rokitnikiem w celu precyzyjnego opisania jego właściwości.

J Food Drug Anal. 2017 Apr;25(2):327-332. Phytochemical composition and antibacterial activity of the essential oils from different parts of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). Yue XF, Shang X, Zhang ZJ, Zhang YN.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s