Rokitnik zwalcza patogeny pokarmowe

Olejki eteryczne rokitnika zwyczajnego działają przeciwbakteryjnie wobec 5 częstych patogenów wywołujących zatrucia pokarmowe. Należą do nich gronkowiec złocisty, pałeczka jelitowa Escherichia coli oraz pałeczki z rodzaju Bacillus

Naukowcy wyizolowali olejki eteryczne z różnych części rokitnika, by potem sprawdzić ich wpływ na rozwój kolonii pięciu różnych bakterii. Siłę ich działania porównywano z antybiotykiem – tetracykliną. Co ciekawe, w zależności od pochodzenia olejki mogły działać z różną siłą. Wszystkie jednakowo hamowały rozwój gronkowca złocistego (ok. 8 razy słabiej niż tetracyklina), ale jeśli chodzi o E. coli, to substancje z nasion były dwukrotnie silniejsze (tylko 4 razy słabsze od tetracykliny); olejek z miąższu rokitnika działał odpowiednio 4-krotnie i 30-krotnie silniej niż tetracyklina wobec bakterii Bacillus subtilis i Bacillus coagulans.

Jak stwierdzają autorzy badania, po raz pierwszy porównano działanie antybakteryjne różnych części rokitnika, dowodząc zasadności szerokiego jego stosowania w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Nawołują do dalszych badań nad rokitnikiem w celu precyzyjnego opisania jego właściwości.

J Food Drug Anal. 2017 Apr;25(2):327-332. Phytochemical composition and antibacterial activity of the essential oils from different parts of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). Yue XF, Shang X, Zhang ZJ, Zhang YN.