Najnowsze badanie naukowców z Narodowego Centrum Badań nad Zdrowiem i Żywieniem w Meksyku potwierdza smutną prawdę: dieta starszych ludzi jest zbyt bogata w cukry i tłuszcze, natomiast zbyt uboga w mikroskładniki żywieniowe. To grupa, która poważnie powinna się zastanowić nad suplementacją niezbędnych mikroelementów, choć trudno też nie zgodzić się z autorami, którzy zwracają uwagę na konieczność poważnej zmiany nawyków żywieniowych.
Celem badania było opisanie zawartości składników odżywczych i kaloryczności diety u starszych osób, uczestników ogólnokrajowego badania oceniającego stan zdrowotny i nawyki żywieniowe Meksykanów w 2006 i 2012 r. Do analizy wybrano uczestników powyżej 60 r.ż.
Nie stwierdzono istotnych różnic między analizowanymi latami. U osób powyżej w wieku 60 lat najczęściej stwierdzano niedobór witaminy A, B12, C i D oraz kwasu foliowego i takich minerałów jak wapń, żelazo i cynk. Za małe było też spożycie błonnika. Stwierdzono natomiast nadmiar węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Źródło
Salud Publica Mex. 2017 May-Jun;59(3):285-298. Dietary intake and adequacy of energy and nutrients in Mexican older adults: results from two National Health and Nutrition Surveys. Cruz-Góngora V, Martínez-Tapia B, Cuevas-Nasu L, Flores-Aldana M, Shamah-Levy T.