Pietruszka i czosnek wspomagają walkę z rakiem piersi

Apigenina, substancja obecna w pietruszce i czosnku (a także cebuli), w niezwykły sposób zakłóca zdolności inwazyjne komórek raka piersi.

Niezwykły jest również sam mechanizm, na który działa apigenina. Komórki raka piersi ściągają w swoje pobliże liczne komórki układu odpornościowego (m.in. makrofagi, neutrofile i limfocyty), co w zasadzie byłoby dla nas korzystne, gdyby komórki te dobrze wykonały „swoją robotę” (czyli rozpoznały komórki rakowe i je uśmierciły). Jak się jednak okazuje, ściągane są specyficzne komórki (być może „oszukiwane” przez nowotwór), które zamiast go zabijać, „rozluźniają” środowisko łącznotkankowe, w którym się umieścił, ułatwiając tym samym odłączanie się komórek od guza, naciekanie sąsiednich narządów i tworzenie przerzutów.

W badaniu komórek tzw. potrójnie negatywnego raka piersi okazało się, że wydzielają one związki z rodziny chemokin (CCL2), które odpowiadają za przyciąganie „zbyt przyjaznych” nowotworowi komórek odpornościowych i że apigenina hamuje proces wydzielania CCL2 i innych podobnie działających białek.

Mechanizm ten jest nowy wśród licznych udokumentowanych działań antynowotworowych apigeniny. W przypadku raka piersi apigenina m.in. zmniejsza wydzielanie enzymów ułatwiających wzrost guza, zapobiega rozwojowi oporności na chemioterapię, powstrzymuje tworzenie naczyń odżywczych dla guza, przez co zmniejsza zdolności raka do inwazji, rozmnażania i tworzenia przerzutów.

Źródło

PLoS One. 2017 Apr 25;12(4):e0175558. Apigenin inhibits TNFα/IL-1α-induced CCL2 release through IKBK-epsilon signaling in MDA-MB-231 human breast cancer cells.
Bauer D, Redmon N, Mazzio E, Soliman KF.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s