Najczęstsze pytania o kwasy omega-3 i ich działanie
Sugerowana konsultacja z lekarzem
- osoby przyjmujące leki wpływające na krzepliwość krwi (np. aspiryna, heparyna, Pradaxa, Sintrom, warfaryna, Xarelto).
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 należą do tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że ich obecność w diecie jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dwa najważniejsze dla zdrowia i najbardziej znane to EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Człowiek nie umie samemu zsyntetyzować kwasów EPA i DHA! Muszą zostać dostarczone do organizmu z zewnątrz. Do naturalnych źródeł kwasów omega-3 należą ryby morskie oraz olej lniany, z tym że ten ostatni zawiera głównie kwas ALA, a nie EPA i DHA.
Dlaczego należy dostarczać kwasy omega-3?
Co leczą kwasy omega-3? Jak kwasy omega-3 wpływają na organizm?
- chorobie wieńcowej i miażdżycy – wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają we krwi stężenie triglicerydów, czyli jednej ze szkodliwych frakcji cholesterolu, zwiększających ryzyko ciężkich powikłań krążeniowych; nasilają też działanie leków przeciwcholesterolowych;
- nadciśnieniu tętniczym;
- reumatoidalnym zapaleniu stawów – omega-3 nie tylko poprawiają zdrowie stawów pod względem sztywności czy bólu, ale i mogą wzmagać skuteczność leków przeciwzapalnych stosowanych w tej chorobie;
- astmie – z uwagi na właściwości wygaszające stan zapalny kwasy omega-3 mogą mieć tu właściwości wspomagające;
- zaburzeniach pamięci – ciekawe są zwłaszcza obserwacje o potencjalnej roli zapobiegawczej kwasów omega-3 w powstawaniu choroby Alzeheimera i otępienia, a także w spowalnianiu utraty pamięci, do której dochodzi wraz z wiekiem;
- depresji – pewne badania wskazują, że dieta bogata w kwasy omega-3 może poprawiać nastrój, zwiększać działanie leków przeciwdepresyjnych i działać korzystnie w chorobie afektywnej dwubiegunowej;
- badane są także w aspekcie wpływu na wiele innych chorób różnych układów i narządów – od starczego zwyrodnienia plamki żółtej oka przez alergie, choroby zapalne jelit aż do ADHD.
Omega-3 w ciąży
Z uwagi na ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi amerykańskie wytyczne odradzają kobietom w ciąży spożywanie niektórych ryb w obawie przed długofalowym wpływem na zdrowie rozwijającego się płodu. Tymczasem obserwuje się pozytywny wpływ kwasów omega-3 na rozwój psychofizyczny płodu i łagodzenie niedotlenienia okołoporodowego! Wydaje się to szczególną sytuacją do rozważenia z lekarzem ich suplementacji [1].
Kiedy pojawiają się efekty omega-3?
Z badań wynika, że obserwuje się je po kilku, kilkunastu tygodniach regularnego przyjmowania. Można przypuszczać, że kwasy omega-3 działają tylko gdy są obecne w organizmie, i w związku z tym powinny być dostarczane codziennie (a u osób ze wskazaniami medycznymi i brakiem przeciwwskazań – praktycznie do końca życia).
W przypadku kwasów omega-3 nie należy przekraczać dawki 3 g/24h, zwłaszcza bez kontroli lekarza!
2 myśli w temacie “Kwasy tłuszczowe omega-3”
Możliwość komentowania jest wyłączona.