Francuski paradoks to nazwa nadana pewnej anomalii statystycznej, która burzy aktualne rozumienie znaczenia cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych dla ludzkiego zdrowia. Wykryto ją w początkach lat 80. XX w. [1] i polega na tym, że mimo iż dieta Francuzów jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (uznawane przez współczesną naukę za istotny czynnik ryzyka choroby wieńcowej), częstość choroby wieńcowej i innych chorób o podłożu miażdżycowym jest we Francji stosunkowo niska.

Nasycone kwasy tłuszczowe w diecie Francuzów przekraczają o ponad połowę ich maksymalną zawartość zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia. Dla przykładu, spożycie cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest podobne w Finlandii, ale śmiertelność z powodu choroby wieńcowej jest tam ponad 5-krotnie większa niż we Francji [3].

Francuski paradoks próbuje się tłumaczyć na różne sposoby:

  • być może hipoteza o wpływie cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych na zdrowie nie jest prawdziwa;
  • być może hipoteza ta jest prawdziwa, ale we Francji istnieje czynnik, który niweluje niekorzystny wpływ lipidów na zdrowie;
  • być może nie zachodzi żadna z tych sytuacji, tylko źle interpretowane są dane epidemiologiczne – tzn. spożycie szkodliwych tłuszczów we Francji wzrosło dopiero niedawno, na tyle niedawno, że nie zdążył się jeszcze ujawnić ich wpływ na rozwój miażdżycy [2].

Jeśli chodzi o czynniki, które mogą przeciwdziałać szkodliwemu wpływu cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, najwięcej uwagi poświęca się dużemu spożyciu czerwonego wina i jego składnikom, czyli polifenolom ze skórek czerwonych winogron (wśród nich resweratrolowi) oraz alkoholowi. Hipotez jest jednak mnóstwo, w tym takie, jak ta, która wiąże francuski paradoks ze stosunkiem, jaki dana nacja przykłada do jedzenia (Francuzi zdecydowanie przodują w poszukiwaniu w nim przyjemności [4]).

 

Piśmiennictwo

  1. Nouv Presse Med. 1981 Mar 28;10(14):1111-4. [Epidemiologic characteristics of coronary disease in France]. Richard JL, Cambien F, Ducimetière P.
  2. BMJ 1999;318:1471. Why heart disease mortality is low in France: the time lag explanation. Malcolm Law, Nicholas Wald
  3. Heart. 2004 Jan; 90(1): 107–111. The French paradox: lessons for other countries. Jean Ferrières
  4. Appetite. 1999 Oct;33(2):163-80. Attitudes to food and the role of food in life in the U.S.A., Japan, Flemish Belgium and France: possible implications for the diet-health debate. Rozin P, Fischler C, Imada S, Sarubin A, Wrzesniewski A.

 

 

Jedna myśl w temacie “Francuski paradoks, czyli wiemy, że nie wszystko wiemy (o cholesterolu)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s