Witaminy A, B9 i C oraz błonnik chronią przed rakiem przełyku

W sierpniowym numerze pisma gastroenterologicznego „Journal of Gastroenterology” opublikowano podsumowanie 100 metaanaliz próbujących ustalić możliwe do modyfikacji czynniki ryzyka raka przełyku. Z podsumowania wynika, że różne rodzaje tego nowotworu związane są z nieco odmiennymi czynnikami, są też jednak cechy wspólne – na przykład ochronna rola witamin.

Ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego przełyku zwiększają:

  • nadmierne spożycie alkoholu i maté;
  • czerwone mięso;
  • przetworzone mięso;
  • zakażenie wirusem HPV.

Przed tym typem raka przełyku chronią:

  • duże spożycie owoców i warzyw;
  • białe mięso;
  • kwas foliowy (witamina B9);
  • karotenoidy (pochodne witaminy A);
  • zaprzestanie palenia tytoniu;
  • zaprzestanie spożycia alkoholu.

Z kolei ryzyko raka gruczołowego przełyku zwiększają:

  • palenie tytoniu;
  • zbyt wysokie BMI;
  • czerwone mięso;
  • mięso przetworzone.

Rolę ochronną pełnią natomiast:

  • zakażenie Helicobacter pylori;
  • niskie i umiarkowane spożycie alkoholu;
  • aktywność fizyczna;
  • owoce i warzywa;
  • kwas foliowy (witamina B9);
  • błonnik;
  • beta-karoten (witamina A);
  • witamina C.

 

Źródło

J Gastroenterol. 2017 Aug 18. Modifiable factors and esophageal cancer: a systematic review of published meta-analyses. Castro C, Peleteiro B, Lunet N.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s