Kwas pantotenowy kontra przewlekły stan zapalny

Osoby dostarczające z dietą regularnie kwas pantotenowy mają mniejsze stężenie białka C-reaktywnego we krwi (CRP) – wynika z badania, w którym wzięło udział prawie 1000 osób powyżej 40 lat. Zależność ta dotyczyła zarówno mężczyzn, jak i kobiet, i wskazuje na możliwy udział naturalnego antyoksydanta, jakim jest kwas pantotenowy, zwany czasem witaminą B5, w prewencji chorób rozwijających się na podłożu przewlekłego stanu zapalnego.

CRP to białko produkowane w wątrobie w odpowiedzi na zapalenie. Jego przewlekle podniesione poziomy we krwi, zwłaszcza diagnozowane metodą o wysokiej czułości (hsCRP) uważa się za marker przewlekle tlącego się w organizmie stanu zapalnego, który może prowadzić do wielu przewlekłych chorób, jak cukrzyca, choroba Alzheimera czy miażdżyca.

Źródło

Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Jun 1. The long-term relationship between dietary pantothenic acid (vitamin B5) intake and C-reactive protein concentration in adults aged 40 years and older. Jung S, Kim MK, Choi BY.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s