Jagody goji wspomagają metabolizm tłuszczów i wątrobę

Owoce kolcowoju szkarłatnego (jagody goji) dodane do posiłków osób z zespołem metabolicznym poprawiły parametry metaboliczne. W badaniu wzięło udział 50 osób leczonych dietą, ale połowie zalecono spożywanie z posiłkami jagód goji w ilości 14 g dziennie. Po 45 dniach w grupie z jagodami stwierdzono poprawę profilu lipidowego, zmniejszenie aktywności aminotransferaz (świadczących o uszkodzeniu wątroby), odnotowano także zmniejszenie obwodu w pasie. Jagody goji poprawiły ponadto parametry oceniające nasilenie stresu oksydacyjnego.

Autorzy zwracają uwagę, że obserwowane wyniki wskazują na działanie hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę) jagód goji i możliwość wykorzystania kolcowoju w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Jagody goji są bogatym źródłem antyoksydantów, witaminy C, rutyny, karotenoidów i flawonoidów. W medycynie chińskiej są tradycyjnie stosowane do wspomagania nerek, wątroby, wzroku i do zwalczania otyłości. Zdaniem autorów, za zaobserwowany wpływ jagód goji na chudnięcie może wiązać się z ich silnym działaniem antyoksydacyjnym.

Źródło:
Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 9763210. Lycium barbarum Reduces Abdominal Fat and Improves Lipid Profile and Antioxidant Status in Patients with Metabolic Syndrome
Mayara Zagonel de Souza Zanchet, Geisson Marcos Nardi, Letícia de Oliveira Souza Bratti, Fabíola Branco Filippin-Monteiro, Claudriana Locatelli