Eksperci kardiolodzy o kwasach omega-3

W marcu 2017 r. American Heart Association – największa i najważniejsza organizacja skupiająca kardiologów na świecie – zaktualizowała wytyczne dla lekarzy dotyczące wykorzystania suplementacji kwasów omega-3 w leczeniu chorób układu krążenia. Do korzyści z ich regularnego dostarczania zaliczono:
  • zmniejszenie ryzyka zgonu spowodowanego powikłaniami miażdżycowymi u osób z chorobą wieńcową, prawdopodobnie w wyniku zapobiegania nagłemu niedokrwieniu serca;
  • zmniejszenie ryzyka zgonu i częstości pobytów w szpitalu u pacjentów z niewydolnością serca i zmniejszoną frakcją wyrzutową (co w uproszczeniu oznacza poważne osłabienie skurczów mięśnia sercowego).

Zwrócono też uwagę na bezpieczeństwo suplementacji omega-3 w dawkach ok. 1 g/24 h.

Źródło
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid (Fish Oil) Supplementation and the Prevention of Clinical Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association. David S. Siscovick, Thomas A. Barringer, Amanda M. Fretts, Jason H.Y. Wu, Alice H. Lichtenstein, Rebecca B. Costello, Penny M. Kris-Etherton, Terry A. Jacobson, Mary B. Engler, Heather M. Alger, Lawrence J. Appel, Dariush Mozaffarian, On behalf of the American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Epidemiology and Prevention; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology. Circulation. 2017;CIR.0000000000000482. Originally published March 13, 2017

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s